Pilnak United – De Tovenaars van Tatabanya

11 09 2012

Na maanden vol slapeloze nachten en rusteloze dagen was het eindelijk zover! Afgelopen maandag 10 september mochten de Tovenaars weer aantreden in de Ridderkerkse Zaalvoetbalcompetitie.

De selectie is zelden zo fit geweest. Met honderden gefietste kilometers in de benen en meerdere  spelers die vol in de voorbereiding op het veldseizoen zitten, is de gemiddelde longinhoud sterk toegenomen. Alleen zorgenkindje Matthijs was afwezig. De zware voorbereiding had zijn weerstand aangetast, waardoor hij ziek op bed de gevolgen moest dragen van zijn calorie-arme dieet gecombineerd met een bovengemiddeld trainingsprogramma.

Na een stage en meerdere scoutingsverslagen is voormalig coach Peter Luijendijk inmiddels als speler toegetreden tot het team. Hij vergezelt Leon, Jurriaan, Cees-Jan, Robbert, Hugo en Niels dit seizoen als één van de Tovenaars.

Tegenstander in deze eerste match was Pilnak United. Een verbonden collectief van pillen consumerende mannen (het gedeelte ‘nak’ in Pilnak is afgeleid uit de straaterm ‘nakken’, wat onder meer slikken of gebruiken betekent*)

Vanaf de aftrap was duidelijk dat tegenstander Pilnak United, afgelopen seizoen slechts één plaats onder de Tovenaars geeindigd, een waardige tegenstander zou vormen. Verdedigend gaven ze weinig weg en in de omschakeling kwam de ploeg een aantal keren gevaarlijk uit de stellingen. Doelman Leon moest dan ook een aantal keren handelend optreden. De routinier raakte niet in de problemen en werd, waar nodig, adequaat geassisteerd door zijn verdedigers Robbert en Jurriaan.

In de gelijkopgaande wedstrijd waren het dus vooral de achterste linies die het verschil maakten. Aanvallers Cees-Jan, Hugo en Niels werkten hard maar konden de eerste 20 minuten geen ruimte vinden om het de doelman van Pilnak lastig te maken. Het duurde dan ook tot ruim in de tweede helft van de wedstrijd voordat de Tovenaars hun eerste doelpunt van het seizoen konden noteren. Een aanval kreeg opnieuw niet de voortzetting die gewenst was, waarna Hugo een schot uit de tweede lijn losliet op het vijandelijke doel. De droge schuiver verdween onder de doelman in het netje: 0-1.

Lang konden de Tovenaars niet genieten van de voorsprong. Na een korte periode van onzorgvuldigheid was het opnieuw een afstandschot dat doel trof. Een aanvaller van Pilnak kreeg bij een uitbal een meter te veel ruimte en zag doelman Leon nog geposteerd bij zijn eerste paal. Hij plaatste de bal vervolgens eenvoudig in verre hoek.

Naast conditie en training, bleken de mannen van hoofdsponsor ‘Taveerne den Dill’ ook over extra veerkracht te beschikken. Zij herpakten zich namelijk uitstekend en gingen opnieuw op zoek naar de voorsprong. Deze volgde uit een weergaloze actie van Hugo. Na het kenmerkende kappen-en-draaien van de flegmatieke alleskunner vond hij met een schijnbeweging de ruimte om buitenom te gaan bij zijn directe tegenstander. Vanaf de achterlijn stelde hij vervolgens Niels in staat om zijn eerste treffer van het seizoen aan te tekenen.

Wat volgde was een laatste offensief van de tegenstander. Ondanks enkele hachelijke momenten en een aantal vreemde capriolen van doelman Leon hielden de Tovenaars de boel dicht achterin. Een late uitbraak na een onderschepte corner zorgde zelfs nog voor de 1-3. Een korte hoekschop werd opgepikt door Robbert, die direct Hugo lanceerde. Deze omspeelde zorgvuldig te keeper en schoot beheerst binnen.

Met 3 punten en de ervaring van deze goede wedstrijd ziet de schrijver van dit stukje het seizoen met veel vertrouwen tegemoet. Een plaats bij de eerste 5 is om die reden ook een mooie doelstelling.

Volgende week wacht om 19.40 uur tegenstander Broekhuis Optiek. Een team dat vorig seizoen eveneens onder de Tovenaars is geeindigd, maar waar dat seizoen wel met 4-9 van werd verloren. Een vergelijkbare prestatie als tegen Pilnak zal dus weer nodig zijn.

*http://www.straatwoordenboek.nl/letter/N/nakken


Acties

Information

Plaats een reactie